Het oudste koffiehuis van Duitsland ligt in het hart van de historische binnenstad van Leipzig. De favoriete drank van Saksen, koffie, wordt hier al sinds 1711 geserveerd.
Het älste koffiehuis van Duitsland ligt in het hart van de oude binnenstad van Leipzig. Sinds 1711 wordt hier koffie geserveerd als de favoriete drank van Saksen. De portaalsculptuur op de gevel gaf het huis zijn naam Zum Arabischen Coffe Baum. De historische cafés van het Café Français, het Weense Café en de Arabische koffiebar hebben al persoonlijkheden als Johann Christoph Gottsched, Gotthold Ephraim Lessing en Robert Schumann betoverd. Hier komen gasten alvast in de stemming voor hun bezoek aan het museum.
Tijdens een rondleiding door 15 museumzalen leiden meer dan 500 tentoonstellingsstukken en audio- en filmdocumenten de bezoekers door de tradities van de Leipziger koffiehuiscultuur en de Saksische koffiecultuur. Deze omvatten een kopje waaruit Napoleon in 1813 dronk, evenals branders, koffiezetapparatuur, koffiehuisvoorschriften, bloemenkoffie en een monsterbrander. Het vertelt het verhaal van de beroemde zwarte boon als een cultureel geschenk uit het Oosten: het verleden en heden van koffie als genot en cliché, als koloniaal handelsartikel, als explosief schaars handelsartikel in de DDR en als wereldwijd handelsartikel.In verband met renovatiewerkzaamheden aan het gebouw is het Museum Zum Arabischen Coffe Baum tot nader order gesloten voor het publiek.