© TVE R. Gaens

Met liefde gemaakt

Experts aan het werk

Vakwerk in uitvoering

De Saksen maken graag mooie dingen. Uniek ambachtswerk en kunstnijverheid staan van oudsher op een hoog niveau. Kennis en vaardigheden worden continue ontwikkeld en doorgegeven van generatie op generatie. Diverse producten uit Saksen zijn zelfs wereldberoemd. Creatieve mensen met innovatieve ideeën werken dagelijks aan producten van topniveau. Vaak kun je over hun schouders meekijken en ervaren hoe zij hun meesterwerken tot stand brengen!

 

„Wie met zijn handen, zijn hoofd en zijn hart werkt, is een kunstenaar.”
Franz von Assisi

Vakkennis van topniveau uit Saksen

Kerststerren uit Herrnhut

© Katja Fouad Vollmer

Wierookkgels uit Crottendorf

© Crottendorfer Räucherkerzen GmbH

Duitse tophorloge-merken in Glashütte

Waar worden de beste en meest waardevolle horloges gemaakt in Duitsland? In Glashütte! In dit Saksische bergplaatsje (vlakbij Dresden) zitten de makers van luxe mechanische horloges bij elkaar. Glashütte is in horlogeland een beschermde herkomstbenaming met een wereldberoemde klank. Van New York, Dubai, Amsterdam tot Brussel liggen de meesterwerken bij topjuweliers. Al 160 jaar worden in Glashütte mechanische uurwerken gemaakt.

In dit episch centrum van de Duitse horloge-industrie zijn 10 horlogemerken actief, waaronder Glashütte Original, A. Lange & Söhne, Nomos en Union. Het maken van een mechanisch horloge is een ongelooflijk precisiewerk. Er wordt gewerkt op de millimeter en veel bewerkingen zijn alleen mogelijk achter een microscoop. Een horloge mag pas ‘Glashütte’ als herkomstbenaming dragen als tenminste 50% van de productiewaarde in deze stad is uitgevoerd. Een kijkje in de keuken nemen is mogelijk, want diverse bedrijven zijn geopend voor bezoekers.

Tip: Bezoek het Duitse Uurwerkenmuseum in het centrum van Glashütte.

Meissen: hier komen dromen uit in porselein

Keurvorst August de Sterke wilde goud kunnen maken, maar zijn alchemist Böttger vond het receptuur van porselein. De productie begon in 1710 in de Albrechtsbucht in Meissen, waarmee het  de eerste porseleinfabriek was in Europa. De Staatliche Porzellan Manufaktur Meissen maakt nog altijd topporselein en design producten. De Manufaktur ontvangt bezoekers en er worden workshops gegeven.

Tip: Bezoek het porseleinmuseum van Meissen met 20.000 items in de collectie. Er worden ook workshops gegeven over vormgeving en design van porselein.

Kerstgeuren uit Saksen

Het Erzgebirge dankt haar bijnaam ‘het Duitse kerstland’ aan de vele kerstartikelen die er vandaan komen. Bijvoorbeeld houten figuurtjes, kandelaars en kerstpiramiden, maar vergeet de wierookkegels niet, ook dat is een gewild kerstartikel. In 1936 begon mevrouw Freya Graupner vanuit haar keuken met de "Crottendorfer Räucherkerzen". Samen met haar kinderen kneedde ze het deeg dat nodig is om dit type geurkaars te maken. Ze stelde geurmelanges samen en maakte de wierookkegels die nu zo bekend zijn. De familie zit nog altijd in het vak en produceert een verscheidenheid aan kaarsen/kegels naar speciale recepten en met unieke geuren.

Tip: Bekijkj de grootste wierookkegel op aarde in Crottendorf.

Een kerstster geboren in Saksen

Ruim 160 jaar geleden werd in het stadje Herrnhut in de Oberlausitz een bijzondere ster ontworpen. Kenmerkend is de 25-punts vorm en hij staat bekend als "Moravische ster" of “Herrnhuter Ster”. Deze unieke sterren uit Saksen behoren tot de meest populaire kerstversieringen ter wereld. De echte worden nog altijd met de hand gemaakt in Herrnhut en zijn een geliefd cadeautje.

Tip: Volg in Herrnhut een workshop en maak zelf zo'n bijzondere kerstster!

 

Muziekinstrumenten uit het Vogtland

Markneukirchen, Schöneck, Klingenthal - dit zijn de drie stadjes die behoren tot de ‘Muziekvallei’ in het Vogtland. In deze omgeving worden al ruim 350 jaar muziekinstrumenten gemaakt die hun weg vonden en vinden naar alle uithoeken van onze planeet. Er zijn ateliers die gespecialiseerd zijn in bijvoorbeeld violen, trompetten, bandoleons en gitaren. Nergens ter wereld zijn zoveel ambachtelijke specialisten te vinden als hier in Saksen. Het muzikale vakmanschap staat om die reden om de lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

Tip: De enorme collectie van het Muziekinstrumentenmuseum in Markneukirchen. Je komt hier ook de grootste bespeelbare viool ter wereld tegen, en de twee allerkleinste: twee viooltjes die passen in een luciferdoosje.

Kunstnijverheid met hout uit het Erzgebirge

In de loop van de tijd liep de mijnbouwproductie terug en veel inwoners van het Erzgebirge moesten op zoek naar nieuwe inkomsten. Het bosrijke gebied bood veel kansen met hout. Zo ontwikkelde deze regio unieke tradities met houtbewerking. Van meubels, speelgoed tot andere praktische gebruiksvoorwerpen, maar ook kunstzinnig uitgesneden houten figuurtjes en in het bijzonder kerstartikelen. Kandelaars, kaarsbogen, engeltjes en de beroemde notenkraker poppetjes (de Nussknacker) werden wereldberoemd. Deze houten kunstnijverheidsartikelen zijn populaire souvenirs.

De "Boys from the Wood"-figuurtjes geven een eigentijdse invulling aan deze traditie van kunstnijverheid. Deze handgemaakte wierookbranders hebben het uiterlijk van bekende voetballers, popsterren, surfers en skiërs. Een aanrader is het "speelgoeddorp" Seiffen dat zijn naam dankt aan het vele speelgoed hier vandaan kwam. Ook Seiffen is een centrum van artistieke houtbewerking:  tot de creaties behoren kerstpiramides, notenkrakerpoppetjes en engelenmuzikanten.

Tip: bekijk de grootste ‘Nussknacker” in het eerste Notenkrakers-Museumvan Europa in Neuhausen.