Mijlpaal van het klassieke modernisme en hoogtepunt van de Europese Henry van de Velde Route - Villa Esche is een pronkstuk van moderne architectuur.
De Villa Esche, ontworpen door Henry van de Velde in 1903 voor de familie van een textielfabrikant uit Chemnitz, wordt beschouwd als een architectonisch monument van Europees belang. Het ontwerp en de bouw van de villa in Chemnitz was de eerste architectonische opdracht van de Belgische ontwerper Henry van de Velde in Duitsland. Zijn "Design for Life" omvatte alle gebieden van de leefomgeving van de familie Esche: van de gevel en het interieurontwerp tot het wandontwerp, deuren, ramen, lampen en tapijten tot de meubels, het porselein, het zilver en de privébenodigdheden. Bovendien integreerde de Belgische architect de ruime tuin in het totaalconcept van het huis, zowel wat betreft de functie als het ontwerp. Villa Esche was een revolutionair en buitengewoon voorbeeld van het architecturale concept van Henry van de Velde. Met oorspronkelijk nog drie andere ontwerpen van de kunstenaar wordt Chemnitz beschouwd als een hoogtepunt van de Europese Henry van de Velde Route.
Villa Esche herbergt nu het eerste Henry van de Velde Museum in Duitsland met de meest uiteenlopende collectie tentoonstellingsstukken uit het werk van de baanbrekende ontwerper. Op de begane grond geven de voormalige eetkamer en muzieksalon een indruk van de oorspronkelijke sfeer van de door van de Velde ontworpen "leefruimtes". Op de bovenverdieping geeft een permanente tentoonstelling in de voormalige slaapkamer, kinderkamer en badkamer inzicht in het complete oeuvre van deze veelzijdige kunstenaar. Een kabinettentoonstelling over het bedrijf en de familie Esche vult de museale presentatie aan.
Als een van de mooiste conferentie- en evenementenlocaties in Duitsland dient Villa Esche ook als communicatie- en ontmoetingsplaats voor zaken, kunst en cultuur. Een evenementenkalender van hoog kaliber met concerten, lezingen, speciale tentoonstellingen, paneldiscussies en lezingen onderstreept de aanspraak op een supraregionaal cultureel platform.