Van Kasteel Prossen naar het herkenningspunt van het nationale park
Route: Kasteel Prossen - Gründelweg - Sellnitzgrundweg - Kirchweg - Lilienstein noordelijke afdaling - Lilienstein - zuidelijke beklimming - Kirchweg - Ringweg - Kasteel Prossen
Saksen ziet uit naar je komst!
Aanbevolen door onze reisexperts
Reserveringshotline +49 (0)351 491700
Tips voor reisplanning
Actueel weerbericht Saksen
Weertips
Van Kasteel Prossen naar het herkenningspunt van het nationale park
Route: Kasteel Prossen - Gründelweg - Sellnitzgrundweg - Kirchweg - Lilienstein noordelijke afdaling - Lilienstein - zuidelijke beklimming - Kirchweg - Ringweg - Kasteel Prossen
Kasteel Prossen
Kasteel Prossen
Het hoogtepunt van de rondwandeling is waarschijnlijk de meest opvallende tafelberg in Saksisch Zwitserland: de Lilienstein. We verlaten Prossen vanaf het kasteel in noordelijke richting door Gründel, waarbij we in eerste instantie de borden naar Lilienstein negeren. Na de laatste huizen steken we de kleine brug over de Gründelbach over en houden direct daarna rechts aan. Het pad door de ondiepe grond leidt ons naar de vlakte, waar de majestueuze steen ons nu aan de linkerkant begroet. We lopen direct in de richting van de berg op blauwe markeringen, passeren de Franzosenborn, een overdekte bron, en klimmen uiteindelijk de noordelijke beklimming op, waar het pad ook over een stalen ladder leidt. De grillige, 415 meter hoge top biedt verschillende uitzichtpunten in alle richtingen - bijvoorbeeld op de Schrammstein en de Winterberg in het oosten. We kunnen ook ons startpunt, kasteel Prossen, aan de Elbe zien liggen, die 300 meter onder ons stroomt. In het zuidwesten is de vesting Königstein te zien. De indruk is niet bedrieglijk: met 360 meter boven zeeniveau is de tegenoverliggende vestingberg aanzienlijk lager dan de tafelberg waarop we staan. Tot half december en vanaf eind maart is het rustieke restaurant Felsbaude hier geopend voor verfrissingen. Het meest westelijke puntje van het bergplateau mogen we zeker niet overslaan, ook al vereist het pad ernaartoe een zekere tred en een hoofd voor hoogtes. Het panorama hier is echter spectaculair. We kiezen de zuidelijke afdaling voor de terugweg. Het pad, nog steeds blauw gemarkeerd, voert ons via vele treden het bos in. Daar houden we links aan richting Ebenheit, terwijl het pad naar de parkeerplaats naar rechts loopt. Het pad voert ons nu langs de bosrand met uitzicht op de Königstein en brengt ons langs het dalstation van de goederenlift terug naar de westkant van de Lilienstein, vanwaar we de beklimming zijn begonnen. Hier volgen we de gele markeringen in de richting van Prossen en passeren we de voormalige schapenboerderij Sellnitz, die nu wordt gebruikt als trainingscentrum voor het nationale park. Het laatste deel van de route is weer steiler, maar ongecompliceerd langs de helling van de Elbe. We bereiken Prossen bij het oude tuinlandgoed, dat al in het zicht van het kasteel ligt.
Deze wandeling is een zwarte route (moeilijke tocht, met steile beklimmingen, trappen en op paden die niet altijd begaanbaar zijn, vooral bij sneeuw en ijs). Steile klim en afdaling naar de Lilienstein, je moet goed ter been zijn en een beetje hoogtevrees hebben!
Wandelstokken en ijskrukken, die je onder je schoenen vastmaakt, kunnen je persoonlijke off-road conditie verbeteren. Deze uitrusting kan worden gehuurd bij de Tourist Service in Bad Schandau.
De historische tuinzaal nodigt je uit voor een gezellige afsluiting van je winterwandeldag op vrijdag en zaterdag. Onder het genot van koffie, gebak en heerlijke glühwein kom je te weten hoe het 17e-eeuwse kasteel vier jaar geleden uit zijn sluimer ontwaakte.
.
Parkeerplaats: Kasteel Prossen
van/naar Bad Schandau: S-Bahn S1 naar station Nationaal Park Bad Schandau, bus 253 naar Prossen Wendeplatz
Informatie over dienstregelingen: www.vvo-online.de
.
Winterwandelkaart van Saksisch Zwitserland
Uitgave met geselecteerde wandelroutes incl. winterse rustpunten
.