Schwarzenberg

Een trotse geschiedenis vol mijnbouw

Welkom in de parel van het Erzgebirge

Vooral bodemvondsten tin trokken ooit duizenden mensen naar dit deel van het Erzgebirge en maakten Schwarzenberg tot een welvarend stadje. Tegenwoordig nodigt de monumentale oude binnenstad, met zijn pittoreske steegjes en winkels, uit tot een wandeling. De stadsgeschiedenis gaat meer dan 850 jaar terug en in de skyline vallen de St. Georgenkerk en Slot Schwarzenberg op. In het slot is het PERLA CASTRUM-museum te bezoeken; een actieve beleving van de regionale geschiedenis.

Maar liefst 400 objecten van de rijke mijnbouwcultuur in het Erzgebirge staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook Schwarzenberg maakt er deel van uit; een voorbeeld is het Landhuis Erlahammer, waarin op aansprekende wijze wordt verteld over de tradities van de mijnwerkers. De ondergrondse mijntrein van het Besucherbergwerk Pöhla rijdt je door de gangen van de voormalige tinmijn. Trein- en techniekfans vergapen zich in het spoorwegmuseum Schwarzenberg aan glanzende locomotieven of maken een rit met de ‘Erzgebirge-observatietrein’. De Waldbühne, het grootste openluchtpodium van Saksen, biedt een leuke concertagenda.

 

48 uur in Schwarzenberg

Mooie gebouwen, boeiende musea en culinaire verrassingen. Bekijk de mooiste bezienswaardigheden en dingen om te doen voor een lang weekend in Schwarzenberg.

 

Insider tips

  • Het Schwarzenberg Spoorwegmuseum toont een collectie historische stoom- en dieseltreinen, historische wagons en spoortrekkers, fier gepresenteerd in een enorme locomotievenloods.

  • De ‘Erzgebirgische Aussichtsbahn’-treinen rijden al 130 jaar over een schilderachtig spoortraject tussen Schwarzenberg en Annaberg-Buchholz.

  • Met 12.000 zitplaatsen is het ‘Waldbühne’-podium Schwarzenberg een van de grootste openluchtpodia van Duitsland, het is gebouwd van granietsteen in een voormalige steengroeve.

„De mijnwerker werkt in de ondergrondse lagen van de bergen; als hij een rijke ertsvondst heeft gedaan, zegt hij tevreden Glück auf”
Klassiek mijnwerkersgezegde