Wereldberoemde topmerken

Made in Saksen

Producten met internationale reputatie

Uniek design, tijdloze schoonheid en van topkwaliteit: uit Saksen komen diverse luxe consumentenproducten met een internationale reputatie. Denk aan auto’s, muziekinstrumenten, kunstzinnige houten figuurtjes, horloges en het beste porselein. Maak kennis met exclusieve merken die ‘Made in Saksen’ zijn.

 

Meissen porselein

Keurvorst August de Sterke wilde goud kunnen maken, maar zijn alchemist Böttger vond bij toeval het receptuur uit om porselein te maken. Dat was tot dat moment alleen bekend in het Verre Oosten. Zo begon in 1710 in Meissen de eerste productie van wit porselein in Europa. Met succes en de Staatliche Porzellan Manufaktur Meissen maakt nog altijd topporselein en designproducten. Het beroemde MEISSEN®-handelsmerk, met de twee gekruiste blauwe zwaarden, staat garant voor de fijnste porseleincreaties. Neem een kijkje, want de Manufaktur ontvangt bezoekers en er worden workshops gegeven.

 

Porsche

In Saksen worden al meer dan 100 jaar auto’s gemaakt en dat gaat nog altijd door. Er zijn in Saksen nu vijf ultramoderne autofabrieken gevestigd van Volkswagen, BMW en Porsche. Zelfs wereldberoemde sportwagens van Porsche hebben een lange connectie met Saksen. Ferdinand Porsche opende in 1931 een ingenieursbureau in Stuttgart, dat zowel voertuigcomponenten als complete voertuigen bouwde voor de Saksische autofabrieken van Auto Union (nu Audi). In een gezamenlijk racewagenproject werden in het Saksische Zwickau zelfs Grand Prix-racewagens gemaakt naar een ontwerp van Ferdinand Porsche.

Geïnitieerd door zijn zoon Ferry, ging de allereerste Porsche in 1947 de weg op: een 35 pk sterke roadster. In 1963 kwam de opvolger; de legendarische Porsche 911. Het iconische autosilhouet is tot op heden nauwelijks veranderd en vertegenwoordigt het DNA van alle Porsche-modellen. Vandaag de dag heeft Porsche zijn hoofdkantoor nog steeds in Stuttgart, maar zijn grootste fabriek staat in Leipzig, Saksen. Hier komen de indrukwekkende Macan- en Panamera-modellen van de productielijnen.

 

Wereldberoemde horloges uit Glashütte

'Tijd is overal hetzelfde, maar niet zo aantrekkelijk als hier’ is het motto van Glashütte. In dit Saksische bergplaatsje (vlakbij Dresden) zitten de makers van luxe mechanische horloges bij elkaar. Glashütte is in horlogeland een beschermde herkomstbenaming met een wereldberoemde klank. Van New York, Dubai, Amsterdam tot Brussel liggen de meesterwerken bij topjuweliers. Al 160 jaar worden in Glashütte mechanische uurwerken gemaakt. In de DDR periode werd de bedrijfstak genationaliseerd en maakte het een lastige periode door, maar momenteel is een ware revival gaande. Sinds 1990 zijn nieuwe initiatieven van start gegaan in dit episch centrum van de Duitse horloge-industrie.

Er zijn 10 horlogemerken actief, waaronder Glashütte Original, A. Lange & Söhne, Nomos en Union. Het maken van een mechanisch horloge is een ongelooflijk precisiewerk. Er wordt gewerkt op de millimeter en veel bewerkingen zijn alleen mogelijk achter een microscoop. Een horloge mag pas ‘Glashütte’ als herkomstbenaming dragen als tenminste 50% van de productiewaarde in deze stad is uitgevoerd. Een kijkje in de keuken nemen is mogelijk, want diverse bedrijven zijn geopend voor bezoekers. Neem de tijd voor het precisiewerk in Glashütte.

 

Topinstrumenten uit de muziekvallei

Markneukirchen, Schöneck, Klingenthal - dit zijn de drie stadjes die behoren tot de ‘Muziekvallei’ in het Vogtland. In deze omgeving worden al ruim 350 jaar muziekinstrumenten gemaakt die hun weg vonden en vinden naar alle uithoeken van onze planeet. Er zijn ateliers die gespecialiseerd zijn in bijvoorbeeld violen, trompetten, bandoleons en gitaren. Nergens ter wereld zijn zoveel ambachtelijke specialisten te vinden als hier in Saksen. Wereldberoemde musici weten de weg naar deze muziekvallie te vinden, waaronder Paul McCartney, Dolly Parton, Ed Sheeran en Metallica.

 

Kunstnijverheid met hout uit het Erzgebirge

In de loop van de tijd liep de mijnbouwproductie terug en veel inwoners van het Erzgebirge moesten op zoek naar nieuwe inkomsten. Het bosrijke gebied bood veel kansen met hout. Zo ontwikkelde deze regio unieke tradities met houtbewerking. Van meubels, speelgoed tot andere praktische gebruiksvoorwerpen, maar ook kunstzinnig uitgesneden houten figuurtjes en kerstartikelen. Kandelaars, engeltjes en de beroemde notenkraker poppetjes (de Nussknacker) werden wereldberoemd. Deze houten kunstnijverheid-artikelen worden nog altijd gemaakt en het zijn populaire souvenirs.

 

Iconische scheerkwasten van Mühle

Van borsteltjesfabrikant tot iconisch wereldmerk: het succesverhaal van Saksische scheerkwasten. Otto Johannes Müller begon na de Tweede Wereldoorlog met de productie van borstels en scheerkwasten in het stadje Stützengrün in het Ertsgebergte. Daarna specialiseerde hij zich in scheerkwasten, die hij naar het buitenland exporteerde. Op zijn producten plaatste hij het merkteken van een molen als verwijzing naar zijn achternaam, wat 'molen' betekent in het Duits. In de loop van de tijd breidde het familiebedrijf, nu Mühle Rasurkultur genaamd, zijn productassortiment uit naar een compleet assortiment hoogwaardige producten voor nat scheren. Met succes en vele scheerproducten werden met designprijzen bekroond. De Mühle-scheerkwasten gaan mee met de moderne scheercultuur en zijn verkrijgbaar met natuurlijk dassenhaar of in een innovatieve, veganistische en duurzame versie gemaakt van speciaal ontwikkelde synthetische vezels.

 

Grappige weetjes over 'Made in Saksen'

  • Porselein zou een "magisch" beschermend effect hebben, waarbij mensen geloofden dat een fijn porseleinen kopje zou versplinteren als het in contact zou komen met een drankje dat gif bevat.

  • Op het bijna 4 kilomter lange FIA-gecertificeerde Porsche-circuit in Leipzig kun je op topsnelheid rijden en je beste coureursprestaties leveren.

  • In 2019 werd Stefan Kudoke uit Saksen de eerste onafhankelijke horlogemaker uit Duitsland die de "Grand Prix d'Hologerie de Genève" won (zeg maar de Oscar van de horloge-industrie). Hij kreeg de award voor zijn "Kudoke 2" horloge met 24-uursweergave en een glasplaat op de onderzijde die de werking van het uurwerk laat zien.

  • “Kunnen engelen sexy zijn?" Sylva-Michèle Sternkopf stelde zichzelf die vraag en concludeerde dat het antwoord ja is. Haar ontwerpen voor Sternkopf transformeren de traditionele houten engeltjes uit het Ertsgebergte in elegante en vrouwelijke wezens.

  • De grootste bespeelbare viool ter wereld en de twee kleinste violen (ze passen in een luciferdoosje): te bewonderen in het Muziekinstrumentenmuseum in Markneukirchen.

  • De nieuwste innovatie van Mühle Scheercultuur heet "Companion" - een unisex scheermes met klassieke mesjes voor duurzaam en veilig scheren van top tot teen.