© Schutzverband Dresdner Stollen® e.V./Tobias Ritz

Kerstspecialiteiten

Ervaar Kerstmis met al je zintuigen

Zodra de advent voor de deur staat, worden in Saksen diverse lokale specialiteiten gereserveerd. De bekendste is ongetwijfeld de kerststol, die volgens een eeuwenoud recept wordt bereid. Maar er is meer, zoals peperkoek naar geheim recpt, glühwein of een traditioneel kerstmenu uit het Ertsgebergte. De advent-periode in Saksen is een aanrader als je van lekker eten en drinken houdt.

 

Zo herken je de echte Dresden kerststollen

Kerststollen uit Duitsland worden over de hele wereld gegeten. Maar alleen de  Dresdner Christstollen zijn het echte werk. Ze zijn uniek en beschermd met een geregistreerd handelsmerk. De stol wordt met de hand gemaakt en bevat geen margarine, kunstmatige conserveringsmiddelen en smaakstoffen. De checklist hieronder laat zien waarom deze Dresdner Stollen zo bijzonder zijn. En waarom alleen zij het zogenaamde "Stollenzegel" krijgen. Dit zijn de verplicht vastgestelde ingrediënten:

  • In rum gedrenkte rozijnen
  • Echte boter
  • Zoete en bittere amandelen
  • Gekonfijte sinaasappelschil en gekonfijte citroenschil

Ondanks de zeer strenge receptuurregels voldoen in Dresden circa 110 bakkerijen hieraan. Elke bakker voegt zijn eigen smaak toe met individuele kruidenmengsels, waarvan de samenstellingen geheim worden gehouden en van generatie op generatie worden doorgegeven.

Tip: Volg een Dresden Stollen-tour en bezoek aan het Stollenmuseum, een proeverij inbegrepen!

Neunerlei: een traditioneel kerstgerecht uit Saksen

Neunerlei is een prachtig voorbeeld van symboliek met eten. Deze kerstmaaltijd heeft een lange traditie in het Erzgebirge en wordt bereid op kerstavond. Het bestaat uit negen onderdelen (hieraan dankt het gerecht ook de naam, want neun is negen in het Duits) waarvan de ingrediënten een betekenis hebben met het oog op het komende nieuwe jaar. De samenstelling van het menu varieert van dorp tot dorp en van familie tot familie, maar dit zijn de kernelementen van de Neunerlei:

1. Ganzen-, kalkoen- of konijnenvlees, voor geluk en kracht.
2. Haringsalade voor de kleine verdiensten.
3. Groene dumplings beloven welvaart.
4. Linzen staan ​​voor fysieke groei.
5. Zuurkool brengt een goede oogst.
6. Selderij voor potentie en vruchtbaarheid.
7. Rode biet brengt schoonheid.
8. Gebakken appels zorgen voor gezondheid.
9. Brood en zout  toevoegen, want anders ontbreken ze het hele jaar.

Tip: Probeer de Neunerlei in één van de vele restaurants in het Erzgebirge. Zij serveren dit speciale gerecht in alle jaargetijden.

Vetloze Pulsnitzer Peperkoek naar geheim recept

Het stadje Pulsnitz, gelegen tussen Bautzen en Dresden, staat bekend als de "peperkoekstad". Een erenaam, omdat hier al sinds 1558 een speciale versie van deze kerstfavoriet wordt gebakken. De Pulsnitzer Pfefferkuchen zijn gemaakt van een vetvrij deeg dat maanden moet rijpen voordat het wordt verrijkt met kaneel, venkel en nootmuskaat, plus nog meer kruiden die de lokale bakkers angstvallig geheim houden.

Tip: probeer Pulsnitzer Spitzen: peperkoek gevuld met jam en omhuld met chocolade.

 

De bakermat van glühwein

Het oudste schriftelijk bekende Duitse glühweinrecept komt vermoedelijk uit Radebeul in Saksen. In 1834, toen een plaatselijke graaf voelde dat hij een drankje nodig had om de winterkoude in zijn kasteel te doen vergeten en zijn hart op te warmen, kwam hij op het idee om saffraan, anijs, kaneel en granaatappel toe te voegen aan witte wijn en het drankje op te warmen. Wat er verder in de toekomst gebeurde met zijn 'opwarmertje' is bekend…

Tip: Geniet van een glas glühwein op de Dresden Striezelmarkt, de oudste kerstmarkt van Duitsland!

Dit is ook de moeite waard: