© Philipp Herfort Photography

Kleurrijke tradities in Saksen

Bijzondere lokale gebruiken

In Saksen gaan tradities en gewoonten hand in hand met levensvreugde, pioniersgeest en inventiviteit. De regio heeft een reeks slimme uitvindingen gedaan, waarvan veel producten ons dagelijks leven nog altijd veraangenamen. De Saksen laten zien dat oude tradities heel harmonieus samengaan met een modern leven. Ontdek zelf de unieke kenmerken van de Saksische bevolking.

 

De kunst van kantwerk in Plauen

In de 19e eeuw ontwikkelden enkele slimme vrouwen in het Vogtland innovatieve oplossingen in borduurtechnieken. In 1900 won het kantwerk uit het stadje Plauen zelfs de prestigieuze Grand Prix op de Wereldtentoonstelling in Parijs. Sindsdien is Plauen een belangrijke plek voor de textielindustrie, vooral met ingenieus kantwerk werd wereldfaam bereikt. Ook van vandaag de dag passen bedrijven hoogwaardige technologieën toe voor het maken van technisch borduurwerk voor toepassingen in de autowereld en medische producten.

Tip: Als je in Plauen bent, bezoek het Kantmuseum het enige in zijn soort in Duitsland!

 

 

Wereldberoemde auto's gemaakt in Saksen

Saksen schreef al veel autogeschiedenis en doet dat nog steeds! Ruim een eeuw geleden richtte ingenieur August Horch, de pionier van moderne luxe auto's, het wereldberoemde automerk Audi op in Zwickau. De merknaam was geïnspireerd op zijn familienaam "Horch", dat in het Duits een  werkwoordsvorm is van "horchen" (luisteren), dat op zijn beurt "Audi" betekent in het Latijn. Legendarische auto's zoals de "Audi Zilverpijlen" Grand Prix-racewagens, Horch limousines, en de Sachsenring Trabanten werden gebouwd in Zwickau. En het maken van auto’s gaat ook nu door. De nieuwste fabriek van Volkswagen voor het maken van elektrische voertuigen staat in Zwickau. VW, het moederbedrijf waar ook Audi tot behoort, heeft deze locatie aangewezen als kenniscentrum voor e-mobiliteit . Sinds 2019 worden in deze ultramoderne fabriek de volledig elektrische auto’s van de iD-modellen gebouwd.

Tip: Beleef het August Horch Museum in Zwickau met zijn grote autocollecties en spannende rijsimulatoren!

Ontdek Sorbische cultuur in Saksen

In de Oberlausitz spreekt een deel van de bevolking Sorbisch. Het is een officieel erkende taal in Duitsland. Maar hoe zit dat? De Sorben zijn nakomelingen van Slavische stammen die ten noorden van de Karpaten in Midden- en Oost-Europa leefden. Ruim duizend jaar geleden vestigden ze zich in Oberlausitz in Saksen en brachten hun unieke tradities mee. Je hoeft hun taal niet te begrijpen om betoverd te worden door Sorbische feesten en gebruiken met merkwaardige namen als "vogelhuwelijk", een carnaval genaamd "Zapust", de beroemde optochten tijdens Pasen in Bautzen en hun traditionele kledij. Sinds 2014 zijn de Sorbische tradities opgenomen in het immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO.

Tip: Duik in de kleurrijke wereld van de Sorben in het Sorbisch Museum in Bautzen!

De BH komt uit… Saksen!

Het draait om bewegingsvrijheid en laat het korset maar liggen. In 1899 lanceerde Christine Hardt  in Dresden een revolutie voor damesonderkleding. Zij registreerde in dat jaar een patent voor een ontwerp voor een "vrouwenlijfje als borstondersteuning". Met haar verstelbare model van geknoopte zakdoeken en bretels wordt Christine gezien als een grondlegger van de BH. Haar voorloper van de moderne BH verving het strakke korset. Tot groot genoegen van veel vrouwen.

 

Verfrissende mondhygiëne uit Dresden

Dit is het verhaal van drie inwoners van Dresden, twee baanbrekende uitvindingen en een grote overwinning voor mondhygiëne. In 1892 vond de chemicus Richard Seifert mondwater uit en zijn vriend Karl August Lingner begon het product onder de merknaam "Odol" te verkopen. Behalve tandpoeder was mondwater in die tijd de enige optie voor mondverzorging. In 1907 kwam de Dresdense apotheker Ottomar Heinsius von Mayenburg met het slimme idee voor "Chlorodont", 's werelds eerste tandpasta. Hij promootte zijn uitvinding met succes met advertenties, posters en borden en al snel lag de nieuwe tandpasta letterlijk op ieders lippen.

Tip: Bezoek het Duitse Hygiene Museum in Dresden en kom alles te weten over de werking van het menselijk lichaam. 

De revolutie in koffiezetten uit Dresden

Vroeger werd koffie met de hand gezet met heet water waardoor koffiedik tussen de tanden bleef plakken en een bittere nasmaak kreeg. Mevrouw Melitta Bentz uit Dresden ergerde zich hieraan. Zij bedacht dat een filter de oplossing zou zijn en gebruikte hiervoor een messing schaaltje waarin zij gaatjes had gemaakt. Hierin legde ze een vloeipapier uit een schoolschrift, met daarover de gemalen koffie. Zo zette Melitta koffie zonder drab. Tijdens een koffiekransje met vriendinnen werd haar uitvinding enthousiast verwelkomd. De inventieve dame liet vervolgens de term Filtertüte (filterzak) beschermen met een patent, richtte haar bedrijf Melitta op en de rest is geschiedenis, zoals ze zeggen....

Tip: Bezoek het Koffiemuseum in Ebersbach-Neugersdorf met zijn aangrenzende koffiebranderij en proef de vele smaken